MARINERS DE RIERA-Habaneras Azul Marino (con: LUCRECIA)
(CD) PICAP H-EF-PT-WM


El grup matadeperenc d'havaneres Mariners de Riera va iniciar els seus assaigs el mes d'Octubre del 1982, després de que alguns membres de l'Agrupació Coral de Matadepera, juntament amb d'altres afeccionats al gènere, decidíssin de formar-lo, comptant des de l'inici amb el director de la Coral, Joaquim Sabater.
Es va adoptar el nom de Mariners de Riera - mig en sèrio, mig en broma - perquè la riera de Matadepera és l'única referència "navegable" del poble (quan plou molt i molt!).
L'estil del Grup és el que els seus components han après a les tavernes de Calella de Palafrugell; és un estil fresc, popular, senzill, mascle. Ës molt respectuós amb les partitures originals, i no incorpora efectes espectaculars de tipus "sarsuelístic". Els arranjaments procuren fugir de l'estil polifònic. En quant a instrumentació, aquesta es limita a una guitarra, sense acordeó ni contrabaix.
El repertori consta d'unes 75 peces, majoritàriament havaneres, amb alguns valsets mariners i quatre sardanes cantades "a capella". En aquest aspecte, la vocació del Grup és cantar bàsicament havaneres antigues - de principis de segle - vingudes de Cuba o bé composades per gent de la Costa Brava, sense renunciar a incorporar algunes de les havaneres modernes més boniques i conegudes. És per això que al seu repertori hi ha més peces en castellà que en català.
La primera actuació del Grup va ser a les festes de Sant Sebastià de Matadepera, al Gener del 1983, i la primera sortida, a la festa major de Mura, el Novembre del 1983. Mariners de Riera dossifica el nombre de les seves actuacions, fent una mitjana de 22 a 25 cantades a l'any. La majoria a festes majors d'arreu de Catalunya (Terrassa, Sabadell, Manresa, barri de Gràcia, Barcelona, Igualada, Sant Cugat, Altafulla, Alp, Puigcerdà, Castellar, Berga i un llarg etc.). Ha participat també amb regularitat a les trobades de grups d'havaneres de la Bassa de Sant Olaguer a Sabadell, del Parc de l'Agulla a Manresa i de Montornès del Vallès, així com a l'Antologia de l'Havanera al Centre Cultural de Caixa de Terrassa.
Com a actuacions puntuals més remarcables, es podrien destacar les següents:

Setembre1983. Cantada a Mariapfarr, Salzburgerland, Àustria.

Maig 1985. Cantada en directe als estudis de Televisión Española a Madrid.

Novembre 1989. Tres concerts a la Plaza de Armas de la ciutat de l'Havana, Cuba, retransmesos en directe per Cubavisión, juntament amb el Grup Port Bo de Calella de Palafrugell, convidats pel Ministeri de Cultura cubà a una estada de vuit dies a Cuba.
Van ser les primeres actuacions de grups d'havaneres de la península a Cuba. Es van iniciar els contactes amb musicòlegs cubans i amb el Museo de la Música de La Habana, que han continuat amb una intensa i fructífera col.laboració per la recuperació i intercanvi de partitures antigues i d'actuacions a ambdós costats de l'Atlàntic. Fruit d'aquesta col.laboració han estat, entre d'altres, les actuacions de la soprano cubana Linda Miraval a la cantada de Calella de Palafrugell del 1990 i a la festa major de Matadepera del mateix any, i l'estrena a la península d'havaneres inèdites procedents del fons musical de l'esmentat Museu, pels grups Port Bo i Mariners de Riera.

Juny 1990. Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, amb assistència d'unes 35.000 persones. S'estrena l'havanera "La Habana se llama Elena", amb lletra de l'ambaixador d'Espanya a Cuba, que va ser entregada al Grup el Novembre anterior a l'Havana, amb el preg de que se la musiqués. Assisteix a la Cantada l'ambaixador D. Antonio Serrano de Haro.

Juliol 1992. Sis cantades a bord del transatlàntic Berlin, anclat al port de Barcelona com a hotel per personalitats del món de la política, l'esport i la cultura, durant els J.J.O.O. de Barcelona 1992.

Maig 1994. Concert a Bilbao, retransmès en diferit per Euskal Telebista.

Maig 1994. Cantada a Mariapfarr, Salzburgerland, Àustria.

Setembre 1994. Concert a Vitòria, juntament amb la soprano de Valladolid María Salgado, en la III Muestra de Habaneras Sebastián Iradier.

Desembre 1995. Concert a l'Hotel Palace de Madrid, al sopar de lliurament dels premis de l'"Asociación de Periodistas Parlamentarios", amb l'assistència de 250 periodistes, diputats i senadors, entre ells els presidents del Govern, del Congrés dels Diputats i del Senat.

Febrer 1996. Concert al "Palacio de Fernán Núñez" de Madrid, com a cloenda de les jornades del "I Encuentro España-Cuba", organitzat per la "Fundación Españoles en el Mundo".

Juliol 1996. Concert a Mayorga de Campos (Valladolid), a la "IV Trobada de Habaneras de Castilla".

Setembre 1996. Actuació a la Carpa Central de Música Tradicional, al Mercat de Música Viva de Vic, juntament amb el grup Port Bo.

Març 1997. Concert a les Reials Drassanes de Barcelona en el sopar ofert pel Vice-president del Govern Espanyol Sr. Rodrigo Rato a 400 participans a la Convención Anual del Banco Iberoamericano de Desarrollo (BID Barcelona'97), amb l'assistència de Caps d'Estat, Ministres d'Economia, Governadors de Bancs Emissors, el President i alguns Consellers de la Generalitat de Catalunya i l'Alcalde de Barcelona.

Juny 1997. Actuació al I Festival d'Havaneres de Canet en Roussillon, junt amb el Grup Alba i els dos grups d'havaneres de la Catalunya Nord,Les Veus de l'Estany i Els Mariners del Canigó. És el primer fesival d'havaneres que se celebra fora d'Espanya i Cuba.

Juny 1997. Actuació a la "Festa Nazionale dell'Amicizia - Popolari in Europa", a Scandiano, Reggio Emilia, Itàlia.

Juliol 1998. Actuació al II Festival d'Havaneres de Canet en Roussillon.

Juliol 1998. Actuació a la VI Noche de Habaneras en la Playa del Cura, a Torrevieja (Alacant).

Octubre 1998. Concert a la terrassa de l'Hotel Martinez de Cannes (Costa Blava), al dinar oficial de la fira de productes audiovisuals per a televisió MIPCOM'98.

Agost 1999. Concert a la Plaza Porticada de Santander, dins el II Festival de Música Popular del Caribe Hispano "Enclave de son 99".

Juliol 2000. Concert a Mayorga de Campos (Valladolid), en la "VIII Trobada de Habaneras de Castilla".

Setembre 2000. Concert a la Plaza Porticada de Santander, dins el "III Festival de Música Popular del Caribe Hispano" "Enclave de son 2000".

El Grup té enregistrats dos L.P. i cassettes, amb els títols "Lluny dels Companys" (1988) i "Habaneras en La Habana" (1991), i un cd i cassette amb el títol "Azul Marino, Habaneras" (2001), amb la col.laboració de la cantant cubana Lucrecia, el concertista de guitarra Josep Soto, la violoncelista rusa Liudmila Kojina i la pianista cubana Sandra Fonte.

El 23 de Desembre del 1994, a l'Ajuntament de Palafrugell, tres components del Grup han constituit, juntament amb components dels grups Port Bo, Peix Fregit i d'altres, l'Alcalde de Palafrugell, el compositor Josep-Lluís Ortega i Monasterio i d'altres estudiosos del món de l'havanera de Girona, Barcelona, Valladolid i Lleida, la Fundació Ernest Morató, que té per objecte la recopilació, classificació i arxiu del material bibliogràfic i discogràfic procedent de fons documentals de l'Havana, Mayorga (Valladolid), Lleida, i de les aportacions de tots els grups d'havaneres del país. La Fundació compte amb un Consell Assessor constituït per personalitats de la cultura, entre els quals cal esmentar els Srs. Carles Sentís, Ricard Viladesau, Xavier Montsalvatge i Xavier Fabrés.


Els components del Grup són els següents:

Jordi Casas tenor
Joan Castelló baríton
Joan Carles Forrellat baix i guitarra
Jordi González tenor
Carles Massó baríton i director musical
Més Informació a:
http://www.culturamatadepera.es/tmari.htm" target="_blank">MARINERS DE RIERA